Beauty

Monday, 23 August 2021 20:54

Οκτοκρυλένιο: Πόσο ασφαλές είναι το συστατικό των αντηλιακών; - Τι ανησυχεί τους επιστήμονες

Rate this item
(0 votes)
Πόσο ασφαλές είναι το αντηλιακό σας;
Οκτοκρυλένιο. Πιθανότατα δεν το γνωρίζετε και είναι ένα συστατικό περιποίησης της επιδερμίδας που χρησιμοποιούμε καθημερινά σε περίπτωση που χρησιμοποιούμε αντηλιακό κάθε μέρα, το οποίο συνιστάται ανεπιφύλακτα.

Είναι ένα χημικό αντηλιακό συστατικό, που χρησιμοποιείται όχι μόνο για την ικανότητά του να προστατεύει το δέρμα από τις ακτίνες UVA και UVB, αλλά και για την ικανότητά του να αυξάνει περαιτέρω τη σταθερότητα και την αποτελεσματικότητα άλλων χημικών αντηλιακών συστατικών για αυτό και είναι τόσο δημοφιλές.

Τι είναι το Οκτοκρυλένιο;

Το Octocrylene είναι ένα χημικό αντηλιακό συστατικό που, μόλις απορροφηθεί στο δέρμα, συλλαμβάνει επιβλαβείς ακτίνες UV πριν μπορέσουν να προκαλέσουν βλάβη στα υποκείμενα κύτταρα του δέρματος. Τα αντηλιακά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Οι φυσικές φόρμουλες βασίζονται σε μέταλλα όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου και το διοξείδιο του τιτανίου και λειτουργούν καθισμένοι στην κορυφή του δέρματος και εκτρέποντας τις ακτίνες. Η άλλη κατηγορία βασίζεται σε χημικές ουσίες (το οκτοκρυλένιο είναι μόνο ένα από τα πολλά) που λειτουργούν μόλις απορροφηθούν στο δέρμα.

 

Τα αντηλιακά κατά καιρούς έχουν δεχτεί έντονη κριτική για τα συστατικά που περιέχουν και τις επιπτώσεις τους τόσο στην υγεία της επιδερμίδας όσο και στο περιβάλλον.

Συχνά κατηγορούνται ότι φράζουν τους πόρους και προκαλούν ακμή, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν πως η χρήση τους συχνά ευθύνεται για την εμφάνιση ερεθισμών. Έχουν ενοχοποιηθεί ακόμα και για την καταστροφή των κοραλλιογενών υφάλων.

Ερευνητές - επιστήμονες  του Haereticus Environmental Laboratory, έκαναν έκκληση στην FDA να αποσύρει οποιαδήποτε αντηλιακά περιέχουν το συστατικό οκτοκρυλένιο. Τα προϊόντα που παρήχθησαν με οκτοκρυλένιο ενδέχεται να περιέχουν βενζοφαινόνη. Η ουσία είναι πιθανώς καρκινογόνα, αφού επηρεάζει συγκεκριμένες ορμόνες και τα όργανα αναπαραγωγής, σύμφωνα με γκρουπ επιστημόνων υπό την καθοδήγηση του Craig Downs, στελέχους της nonprofit Haereticus Environmental Laboratory.Η έρευνα της FDA


«Περίπου 2.400 αντηλιακά παράγονται με οκτοκρυλένιο και δεν γνωρίζουμε κατά πόσο είναι ασφαλή για χρήση. Η FDA δεν έχει δεδομένα και δεν θα έπρεπε να επιτρέψει την κυκλοφορία των προϊόντων χωρίς αυτά», υποστήριξε ο Downs.

Τα αντηλιακά βρέθηκαν -κυριολεκτικά- υπό το μικροσκόπιο τόσο των επιστημόνων όσο και των αρχών το 2019, όταν η FDA ζήτησε από τις εταιρείες την παροχή δεδομένων ασφαλείας των χημικών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τους. Τον περασμένο Μάιο, ένα άλλο ανεξάρτητο γκρουπ ανακάλυψε την ύπαρξη ενός άλλου καρκινογόνου, του βενζόλιου, σε αρκετά προϊόντα, οδηγώντας τα σε ανάκληση από την αγορά.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τον David Andrews, στέλεχος της Εnvironmental Working Group, δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η FDA έχει λάβει αυτά τα στοιχεία από τις εταιρείες εδώ και δύο χρόνια. Η εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού οργανισμού, Courtney Rhodes, ανέφερε πως «η FDA λαμβάνει υπόψη της οποιαδήποτε απειλή προς τη δημόσια υγεία και θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την αγορά των αντηλιακών».Ελλειψη δεδομένων


Βάσει των τεστ σε ζώα ο ΠΟΥ αναφέρει πως η βενζοφαινόνη αποτελεί πιθανό καρκινογόνο. Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να το αποδεικνύουν.

Οι έρευνες υποδεικνύουν πως η βενζοφαινόνη στα αντηλιακά μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή οιστρογόνου η οποία παίζει τεράστιο ρόλο στην υγεία των γυναικών. Παρομοίως, μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη εφηβεία και αλλαγή της λειτουργίας των οργάνων αναπαραγωγής.

Η έρευνα του Downs υποδεικνύει πως η βενζοφαινόνη παράγεται μετά από αποδόμηση του οκτοκρυλένιου. Η συγκέντρωση της ουσίας αυξάνεται μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με την έρευνα.

Ο Downs μελετά τα αντηλιακά εδώ και χρόνια. Προηγούμενες έρευνές του οδήγησαν στην απαγόρευση των αντηλιακών με οξυβενζόνη στη Χαβάη και τις Παρθένες Νήσους.

Ανάκληση προϊόντων


Η επιτροπή περιβάλλοντος του Μάουι της Χαβάης μελετά νέους, αυστηρότερους κανονισμούς για τα αντηλιακά. Σύμφωνα με δήλωση του Peter Landon του Hawaii Department of Land and Natural Resources στην επιτροπή, τα μόνα αντηλιακά που θα έπρεπε να επιτρέπονται είναι αυτά που χρησιμοποιούν οξείδιο του ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου και τα οποία έχουν λάβει την έγκριση της FDA. O περιορισμός αυτός θα αποτρέψει την χρήση άλλων, παρεμφερών αλλά βλαβερών χημικών από τη βιομηχανία αντηλιακών.

Αρκετά προϊόντα που είχαν αποδειχθεί ως βλαβερά για την υγεία από την ανεξάρτητη Valisure τον Μάιο ανακλήθηκαν από την αγορά αφού περιείχαν βενζόλιο.

Συγκεκριμένα, η J&J ανακάλεσε πέντε προϊόντα Neutrogena και Aveeno.

Αμέσως μετά την ανάκληση ξεκίνησαν και οι μαζικές μηνύσεις προς την φαρμακευτική οι οποίες προστίθενται σε αυτές για το ταλκ της J&J το οποίο κατηγορήθηκε πως περιέχει αμίαντο.

Η πίεση προς τη συγκεκριμένη βιομηχανία μπορεί να συνεχιστεί και το 2022, όταν η US National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine θα δημοσιεύσει μια δική της, ενδελεχή έρευνα.

 

 

Last modified on Monday, 23 August 2021 21:08

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

About Us

It’s MyLiFeStyle! Δημιουργήσαμε ένα ηλεκτρονικό περιοδικό life & style, haute couture μόδας, ευ ζην και των πιο λαμπερών και κορυφαίων events-brands στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ως μια έμπιστη, έγκυρη και πολύτιμη «πηγή» που έχει ένα σκοπό. Τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής. Η δημοσιογραφική ομάδα, συνεργαζόμενη με το πιο αναπτυσσόμενο digital business agency εργάζεται καθημερινά και πυρετωδώς για αυτό το αποτέλεσμα. Ladies and Gentlemen, frost yourselves…

Χρήσιμα

Get In Touch

Address: Karneadou 23, Kolonaki, Athens, 10675

Phone: +30 698 0944 739

Email: itsmylifestylegr@gmail.com

Website: www.itsmylifestyle.gr

© It's my Lifestyle. All Rights Reserved. Developed By Netclick

Αναζητηση