The Culture Agenda

Monday, 13 December 2021 23:16

Δεκέμβριος και γιορτές στη στολισμένη και λαμπερή Αθήνα, πού να πάτε και τι να δείτε

Rate this item
(0 votes)
Το Itsmylifestyle.gr προτείνει τις καλύτερες παραστάσεις, τις πιο ενημερωμένες εκθέσεις, τις πιο αξιόλογες ταινίες και τα πιο νόστιμα και κομψά εστιατόρια για να μπείτε στο εορταστικό κλίμα των ημερών - Γράφει η Μαρία Περδικέα

Βρισκόμαστε στην «καρδιά» του Δεκεμβρίου και βιώνουμε ένα σουρεάλ εορταστικό κλίμα δύο ταχυτήτων. Συγκεκριμένα, οι εμβολιασμένοι μπορούν κανονικά να πηγαίνουν για ψώνια και να διασκεδάζουν επιδεικνύοντας απλά το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους ενώ οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν ρεβεγιόν υποχρεωτικά στο σπίτι τους, καθώς δεν επιτρέπεται η είσοδος τους στους κλειστούς χώρους της εστίασης, σε αντίθεση με τους εμβολιασμένους που αρκεί να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό και την ταυτότητα τους. Το ίδιο ισχύει για τα σινεμά, τα θέατρα, τα μουσεία. Η αντίστροφη μέτρηση ωστόσο για τα Χριστούγεννα 2021 έχει ξεκινήσει και τα δρώμενα και οι εκδηλώσεις στην πόλη είναι αμέτρητες παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας.

Παράσταση: Ένας ιδιαίτερος "Καρυοθραύστης" στην Λυρική Σκηνή  

 

Ο Καρυοθραύστης, η ομορφότερη ιστορία των Χριστουγέννων, παρουσιάζεται από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε μια νέα εντυπωσιακή χορογραφία του Διευθυντή του Μπαλέτου της ΕΛΣ Κωνσταντίνου Ρήγου. Το αριστούργημα του Τσαϊκόφσκι θα παρουσιαστεί από τις 17 Δεκεμβρίου 2021 και για 7 γιορτινές παραστάσεις στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη. Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ο Κωνσταντίνος Ρήγος επιστρέφει στον αγαπημένο του συνθέτη και δημιουργεί για δεύτερη φορά μια νέα χορογραφία για τον Καρυοθραύστη, έχοντας στο παρελθόν χορογραφήσει και τα δύο άλλα έργα της τριλογίας του Τσαϊκόφσκι: τη Λίμνη των κύκνων (Μπαλέτο ΕΛΣ, 2019) και την Ωραία κοιμωμένη.

 

Αυτή τη φορά προσπαθεί να δει το έργο μέσα από τα παιδιά που νιώθουν ότι βρίσκονται στο περιθώριο και είναι αναγκασμένα να δημιουργήσουν τα δικά τους όνειρα σε έναν κόσμο που διέλυσαν οι «μεγάλοι». Ο Διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ «διαβάζει» την ιστορία του Καρυοθραύστη σαν μια αλλόκοτη ιστορία που ο καθένας θα τη βιώσει διαφορετικά, με βάση τα δικά του όνειρα και τα δικά του απωθημένα. Το σκηνικό της παράστασης είναι ένα γυάλινο δωμάτιο-βιτρίνα μέσα από το οποίο η Μαρί-Κλάρα θα ονειρευτεί και θα ταξιδέψει μέσω της φαντασίας της. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο της παράστασης είναι μια πλαστική μινιατούρα μέσα στο δωμάτιο-βιτρίνα και η Μαρί-Κλάρα βλέπει το αληθινό μόνο στην οθόνη της. Ο νέος Καρυοθραύστης ισορροπεί ανάμεσα σε μια σύγχρονη εικόνα και στην κλασική παράδοση του χορού. Τα κοστούμια των Deux Hommes είναι μια μείξη από ποπ, glam, πολύχρωμα, εντυπωσιακά κομμάτια υψηλής ραπτικής και μαζί εθνικές στολές και υφάσματα με επιρροές από παλιότερες παραστάσεις της Λυρικής.

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ΕΛΣ

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος 

17, 19, 24, 26, 29, 31 Δεκ 2021 

02 Ιαν 2022 

 

Θέατρο: «Κομμώτριες / Μεταπολίτευση» του Μιχαήλ Μαρμαρινού. 

 

Ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες επιστρέφει με μια αιχμηρή παράσταση, με δράση, κίνηση και πολύ σκέψη. Μια παράσταση-χρονικό της Μεταπολίτευσης, που συνδέει το θέατρο με την πολιτική και την κοινωνική μνήμη. Ο Μαρμαρινός επέλεξε  ηθοποιούς που, με μια μόνο εξαίρεση – τον Γερμανό Άντριαν Φρίλινγκ – δεν είχαν καν γεννηθεί στην μετάβαση της Ελλάδας από την Δικτατορία στην Δημοκρατία. Λίγα λόγια για το έργο: Έξι πολίτες του «μετά», νέοι, σχεδόν άφθαρτοι εισάγουν το κοινό σε μια περφόρμανς που υποδύεται το ιστορικό και πολιτικό τοπίο του πριν και του τώρα.

 

Η Μεταπολίτευση, το χρονικό διάστημα που ορίζεται να εκκινεί από την επανεγκατάσταση της προεδρευομένης Δημοκρατίας στην Ελλάδα και να διατρέχει τις ζωές όλων μας μέχρι και σήμερα, λαμβάνει την όψη μιας αυτοσχεδιάζουσας γιορτής. Σε ένα σκηνικό με ένα μακρύ τραπέζι με τα μισοάδεια ποτήρια που έχουν απομείνει από προηγούμενα γλέντια. Τα υπολείμματα των «γλεντιών» μιας χώρας που δεν ξέρει κατα βάθος αν έχει τελειώσει η Μεταπολίτευση και αν τα γλέντια τελικά έληξαν ή συνεχίζονται.  «Όχι, δεν θα μιλήσουμε εμείς για εμάς, εμείς για τη ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ. Εμείς δανείζουμε το σώμα και τον εαυτό, το αίμα, τη φωνή μας και το στόμα για να μιλήσουν Άλλοι. Αυτοί οι άλλοι δεν είναι εδώ, λείπουν… Ίσως, κατά αγαθή τύχη, κάποιος ή κάποια να βρεθεί ανάμεσά μας, μακάρι. Εμείς είμαστε η Φωνή, η φωνή τους. Όσο πιο σε σεβαστικά γίνεται  - όταν παρεμβαίνουν κάποιες άλλες χορδές, μια άλλη χροιά… Αυτό κάνει το θέατρο. Είναι μια εκπροσώπηση, εκπροσωπούμε Απόντες. Τους δανείζουμε εμάς για να μπορέσουν να ακουστούν. Κι εμείς, ευτυχισμένοι της ζωής,της εμπειρίας ενός Άλλου, Άλλων», έγραψαν οι ηθοποιοί.Ένα έργο για την επικαιρότητα του παρελθόντος με την αιχμηρή κοινωνική ματιά του μοναδικού Μιχαήλ Μαρμαρινού.

Θησείον, Ένα Θέατρο για τις Τέχνες: Τουρναβίτου 7, Ψυρρή Τηλ 210 3255444

 

Εστιατόριο:To Brasserie Lorraine μιλάει άπταιστα γαλλικά 

 

Με Parisian διάθεση και υπέροχο μενού το αγαπημένο εστιατόριο επέστρεψε δυναμικά μετά την καραντίνα για να προσφέρει στους θαμώνες του εκλεκτές γαλλικές σπεσιαλιτε. Πολυτελές, φινετσάτο με μια όμορφη ταπετσαρία, χαμηλό φωτισμό, κεριά και jazz  live μουσική το Brasserie Lorraine είναι ένα κοσμικό αλλα και ιδιαιτέρως ρομαντικό εστιατόριο με υπέροχο φαγητό και όμορφο κοινό. Αξιζει να δοκιμάσετε την σαλάτα Nicoise με κομμάτια τατάκι, αυγό, ατζούγια, κάπαρη, ραπανάκι, τοματίνι, μαρούλι και λεπτοκομμένο κρεμμύδι. Το μεδούλι είναι όλα τα λεφτά, σερβίρεται μέσα σε μεγάλα κόκαλα σχισμένα στην μέση, το ψάρι Meunière είναι πεντανόστιμο και τα σπαράγγια με βινεγκρετ φουντουκιού απλά υπέροχα.

Σπευσίππου 1, Κολωνάκι 

 

 

Σινεμά: «Μην Κοιτάτε Πίσω» με Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Μέριλ Στριπ 

 

Ο βραβευμένος με Όσκαρ σεναρίου Άνταμ ΜακΚέι επιτίθεται με δύναμη στην τραμπική Αμερική με ένα υπέροχο καστ λατρεμένων ηθοποιών. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους στις 9/12 και στο Netflix θα την δούμε στις 24/12. Οι Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Τζένιφερ Λόρενς, Μέριλ Στριπ και Τζόνα Χιλ πρωταγωνιστούν σε αυτή την μαύρη κωμωδία. Η ταινία αφηγείται την ιστορία δύο χαμηλόβαθμων αστρονόμων που καλούνται να αναλάβουν μια τεράστια εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης και να προειδοποιήσουν την ανθρωπότητα για την έλευση ενός κομήτη που θα καταστρέψει τον πλανήτη Γη. Πανικόβλητοι προσπαθούν να προειδοποιήσουν τον κόσμο, ξεκινώντας από τον Λευκό Οίκο όπου εκεί θα συνανήσουν την Τζάνι Ορλίν, θηλυκή εκδοχή του Ντόναλντ Τραμπ και θα σοκαριστούν από την ανευθυνότητα που θα αντιμετωπίσει τα γεγονότα.

 

Street Food: Κάτι τρέχει με τα... Sandos 

 

Το δημοφιλές ιαπωνικό street food έκανε την εμφάνιση του μέσα στη καραντίνα στις αρχές του 2021 και εκ τοτε πολλά είναι τα μαγαζιά που προσφέρουν την δική τους εκδοχή στο ασιατικό έδεσμα. Για όσους δεν τα έχουν δοκιμάσει ακόμα να πούμε οτι πρόκειται για τα ιαπωνικά σάντουιτς, με πιο διαδεδομένο συνδυασμό γεύσεων το pork katsu που φτιάχνεται με παναρισμένη χοιρινή μπριζόλα, ψιλοκομμένο λάχανο και tonkatsu sauce (μια ιαπωνική μπάρμπεκιου σος). Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο γεύμα με πολλές επιλογές και συνδυασμούς γεύσεων που δεν μας κάνει να βαριόμαστε σχεδόν ποτέ. Απο τα καλύτερα sandos που αξίζει να δοκιμάσετε είναι αυτά που προσφέρει το Poké Hawaiian Sushi στο Σύνταγμα. Αυτή την εποχή που οι περισσότεροι βρισκόμαστε στο κέντρο για χριστουγεννιάτικο shopping ειναι ιδανική για ένα lunch break για να απολαύσουμε ενα ζουμερό και πεντανόστιμο sando για να αναπληρώσουμε την χαμένη ενέργεια. Οι επιλογές είναι πολλές, απο Chicken Salad Sando με στήθος κοτόπουλο ψητό, caesar dressing και ιαπωνική μαγιονέζα, το Cheeseburger Sando με μοσχαρίσιο μπιφτέκι, το Fish Sando, με μπακαλιάρο tempura μέχρι τα δικά μας αγαπημένα τα chicken και pork katsu sandos με panko που κάνει τα ψωμάκια να έχουν μια τραγανή πεντανόστιμη επικάλυψη. 

Πετράκη 7, Σύνταγμα 

 

Έκθεση: Cheapart Athens 2021 

 

Από τις 12 μέχρι και τις 23 Δεκεμβρίου, δεκάδες καλλιτέχνες θα προβάλλουν την προσωπική τους δουλειά, ενώ θα βρίσκονται στην έκθεση για να συναντήσουν και να συνομιλήσουν με το φιλότεχνο κοινό στην Πλατεία Εξαρχείων. Ο πρώτος όροφος της CHEAPART θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά έκθεση με έργα κεραμικής επιλεγμένων καλλιτεχνών. Ο θεσμός και οργανισμός CHEAPART συμπληρώνει φέτος 26 χρόνια συνεχούς πορείας στην έρευνα του πειραματικού έργου τέχνης και την ανοιχτή σχέση και εμπλοκή τόσο με την εικαστική κοινότητα, όσο και με το κοινό σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. 

CHEAPART, A. Μεταξά 25. 106 81 Αθήνα.

Ώρες: Δευτέρα – Κυριακή, 14:00 – 21:00

 

 

 

 

 

 

 

 

      

 

Last modified on Tuesday, 14 December 2021 14:38

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

About Us

It’s MyLiFeStyle! Δημιουργήσαμε ένα ηλεκτρονικό περιοδικό life & style, haute couture μόδας, ευ ζην και των πιο λαμπερών και κορυφαίων events-brands στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ως μια έμπιστη, έγκυρη και πολύτιμη «πηγή» που έχει ένα σκοπό. Τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής. Η δημοσιογραφική ομάδα, συνεργαζόμενη με το πιο αναπτυσσόμενο digital business agency εργάζεται καθημερινά και πυρετωδώς για αυτό το αποτέλεσμα. Ladies and Gentlemen, frost yourselves…

Χρήσιμα

Get In Touch

Address: Karneadou 23, Kolonaki, Athens, 10675

Phone: +30 698 0944 739

Email: itsmylifestylegr@gmail.com

Website: www.itsmylifestyle.gr

© It's my Lifestyle. All Rights Reserved. Developed By WEB Ocean

Αναζητηση