People

Sunday, 06 February 2022 22:06

Η Βασίλισσα Ελισάβετ γιορτάζει 70 χρόνια στο βρετανικό θρόνο - «Άγγιξε» το πλατινένιο ιωβηλαίο με ιστορική απόφαση για την Καμίλα

Rate this item
(0 votes)
Βασίλισσα Ελισάβετ: Λαμπροί εορτασμοί για τα 70 χρόνια στον θρόνο

Όταν η βασίλισσα Ελισάβετ ανέβηκε στο θρόνο τον Φεβρουάριο του 1952, τη Σοβιετική Ένωση κυβερνούσε ο Στάλιν, την Κίνα ο Μάο και τις ΗΠΑ ο Τρούμαν. Στο τιμόνι του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Τσώρτσιλ. Επτά δεκαετίες μετά, η βασίλισσα Ελισάβετ γιορτάζει τα γενέθλιά της...

 

Η Ελισάβετ Β΄ είναι η Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων Βασιλείων της Κοινοπολιτείας των Εθνών, της οποίας είναι και επικεφαλής, ενώ αποτελεί Υπέρτατη Κυβερνήτης της Εκκλησίας της Αγγλίας. Ανέβηκε στο θρόνο το 1952 και αποτελεί τη μακροβιότερη μονάρχη στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου και τη μακροβιότερη βασίλισσα στην παγκόσμια ιστορία.

Η Ελισάβετ είναι η γηραιότερη και μακροβιότερη -εν ζωή- γυναίκα μονάρχης και γυναίκα αρχηγός κράτους, αλλά και της ιστορίας.

 

Διάδοχος του θρόνου


Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του παππού της η Ελισάβετ ήταν η τρίτη στη σειρά της διαδοχής στο θρόνο, πίσω από τον θείο της Εδουάρδο, Πρίγκιπα της Ουαλίας, και τον πατέρα της Αλβέρτο, Δούκα της Υόρκης. Μολονότι η γέννησή της δημιούργησε δημόσιο ενδιαφέρον, δεν αναμενόταν να γίνει βασίλισσα, καθώς ο θείος της ήταν νέος και πολλοί υπέθεταν ότι θα παντρευόταν και θα αποκτούσε παιδιά. Το 1936, όταν ο παππούς της Γεώργιος Ε΄ πέθανε και ο θείος της τον διαδέχτηκε στο θρόνο ως Εδουάρδος Η΄, η Ελισάβετ πέρασε στη δεύτερη θέση στη γραμμή της διαδοχής, καθώς ο πατέρας της βρισκόταν στην πρώτη θέση. Αργότερα τον ίδιο χρόνο ο Εδουάρδος θα αναγκαστεί να παραιτηθεί, μετά την κρίση που θα ξεσπάσει ύστερα από πρόταση γάμου που έκανε στην διαζευγμένη Ουώλλις Σίμπσον. Κατά συνέπεια, ο πατέρας της Ελισάβετ έγινε βασιλιάς, και εκείνη έγινε διάδοχος του θρόνου.

Κατά τη διάρκεια του 1951, η υγεία του Γεωργίου ΣΤ΄ είχε επιδεινωθεί και η Ελισάβετ συχνά τον αντικαθιστούσε σε δημόσιες εκδηλώσεις. Όταν εκείνη περιόδευσε τον Καναδά και έπειτα επισκέφθηκε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Χάρρυ Τρούμαν στην Ουάσινγκτον, τον Οκτώβριο του 1951, ο ιδιωτικός γραμματέας της, Μάρτιν Τσάρτερις, έφερε μαζί του μια πρόχειρη διακήρυξη ανόδου στο θρόνο της Ελισάβετ, σε περίπτωση που ο βασιλιάς πέθαινε ενώ εκείνη βρισκόταν στην περιοδεία. Στις αρχές του 1952 η Ελισάβετ και ο Φίλιππος σχεδίαζαν περιοδεία στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, ενώ βρίσκονταν στην Κένυα. Στις 6 Φεβρουαρίου του 1952 και ήταν ακόμα στην Κένυα, διαδόθηκε η είδηση για το θάνατο του Βασιλιά. Ο Φίλιππος ήταν αυτός που μετέφερε τα νέα στη νέα Βασίλισσα. Ο Μάρτιν Τσάρτερις της ζήτησε να επιλέξει όνομα για τη βασιλεία της, όμως εκείνη επέλεξε να κρατήσει το όνομα Ελισάβετ. Λίγο αργότερα ανακηρύχτηκε βασίλισσα, ενώ πλέον η επίσημη κατοικία της θα ήταν τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

 

«Σας συστήνω την αγαπημένη μας κόρη. Δείξτε τη πίστη και την αφοσίωση σας για το μεγάλο και μοναχικό ρόλο που έχει κληθεί να υπηρετήσει. Θα χρειαστεί τη προστασία και την αγάπη σας». Με αυτά τα λόγια, μεταξύ άλλων, στις 17 Φεβρουαρίου του 1952 η Βασιλομήτωρ Ελισάβετ παρουσίασε την κόρη της στον βρετανικό λαό. Δύο μέρες πριν η χώρα είχε κηδέψει το σύζυγο της βασιλιά Γεώργιο ΣΤ' που πέθανε από καρδιακή προσβολή στον ύπνο του, στις 6 Φεβρουαρίου.


Σήμερα συμπληρώνονται 70 χρόνια από το θάνατο του αλλά και από τότε που ανέλαβε τον θρόνο η πρωτότοκη κόρη του Ελισάβετ - Αλεξάνδρα - Μαρία κατά κόσμο βασίλισσα Ελισάβετ η Β' του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αν και ο ρόλος της ουσιαστικά είναι εθιμοτυπικός και δεν έχει κάποια πολιτική εξουσία, παρ΄ όλα αυτά για πολλούς στην Βρετανία αποτελεί παράγοντα σταθερότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι 4 στους 5 Βρετανούς εξακολουθεί να έχει θετική γνώμη για την βασίλισσα Ελισάβετ παρά τα τεράστια σκάνδαλα που έχουν πλήξει το παλάτι όλα αυτά τα χρόνια.

 

Η Ελισάβετ (αριστερά, με στολή) στο μπαλκόνι των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ με (αριστερά προς δεξιά) τη μητέρα της Βασίλισσα Ελισάβετ, το Βρετανό Πρωθυπουργό Ουίνστον Τσώρτσιλ, τον πατέρα της Γεώργιο ΣΤ΄ και την Μαργαρίτα στις 8 Μαΐου 1945.

 

Μήνυμα στήριξης από την Ελισάβετ στην Καμίλα

Η Λίλιμπετ, όπως χαϊδευτικά την αποκαλούσαν οι δικοί της άνθρωποι, ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι επιθυμεί η σύζυγος του πρίγκιπα Καρόλου, η Καμίλα, να λάβει τον τίτλο της βασίλισσας όταν αυτός γίνει βασιλιάς, μια κίνηση που εδραιώνει τον ρόλο της στην καρδιά της βασιλικής οικογένειας.

Πρόσθεσε ότι ελπίζει ο Κάρολος και η Καμίλα να λάβουν αντίστοιχη στήριξη.

«Είναι ειλικρινής μου επιθυμία, όταν έρθει η ώρα, η Καμίλα να ονομάζεται Βασιλική Σύζυγος καθώς συνεχίζει το βασιλικό της έργο», επεσήμανε η Ελισάβετ.

 

Ο γιος της βασίλισσας Ελισάβετ και διάδοχος του θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος, με μια ανακοίνωσή του αναφέρει πως έχουν βαθιά επίγνωση της τιμής που τους έκανε η μητέρα του λέγοντας πως «επιδιώξαμε μαζί να υπηρετήσουμε και να στηρίξουμε την Αυτή Μεγαλειότητα και τους ανθρώπους των κοινοτήτων μας» και καταλήγει ξεκαθαρίζοντας πως «η αγαπημένη μου σύζυγος ήταν πάντα το σταθερό μου στήριγμα».

 

 

Εορτασμοί


Εξάλλου χθες Σάββατο ξεκίνησαν και οι εορτασμοί για την 70η επέτειο από την άνοδο της Ελισάβετ στον θρόνο. Η Βρετανίδα μονάρχης κάλεσε μέλη της τοπικής κοινότητας στην οικία της στο Σάντριγχάμ, στην ανατολική Αγγλία.

Η βασίλισσα, που εμφανίστηκε χαμογελαστή και φορώντας ένα ανοικτό μπλε φόρεμα, έκοψε μια τούρτα που είχε φτιάξει ένας κάτοικος της περιοχής, την ώρα που μια ορχήστρα έπαιζε το τραγούδι «Congratulations».

«Είμαι αιώνια ευγνώμων και νιώθω ταπεινή μπροστά στην αφοσίωση και την αγάπη που συνεχίζετε να μου δείχνετε», επεσήμανε στην επιστολή της προς του Βρετανούς.

Οι εορτασμοί αυτού του Σαββατοκύριακου αποτελούν πρελούδιο μιας πιο μεγαλειώδους τελετής στις αρχές Ιουνίου για τον εορτασμό των 70 χρόνων της Ελισάβετ στον βρετανικό θρόνο, όταν η κυβέρνηση θα κηρύξει και επιπλέον ημέρα αργίας.

Όμως η ίδια η βασίλισσα δήλωσε ότι αυτή η επέτειος αποτέλεσε για την ίδια μια ευκαιρία να σκεφτεί.

 

Πλατινένιο Ιωβηλαίο


Με τη βασίλισσα Ελισάβετ να παραμένει στο θρόνο μέχρι και τις 6 Φεβρουαρίου 2022, είναι η πρώτη φορά που ένας Βρετανός μονάρχης γιορτάζει ένα πλατινένιο ιωβηλαίο (70 χρόνια στον θρόνο)!

 

 

 

 

Η Βασίλισσα σε ηλικία τριών ετών

 

 Πηγή φωτογραφιών: Wikipedia

 

 

Last modified on Sunday, 06 February 2022 22:42

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

About Us

It’s MyLiFeStyle! Δημιουργήσαμε ένα ηλεκτρονικό περιοδικό life & style, haute couture μόδας, ευ ζην και των πιο λαμπερών και κορυφαίων events-brands στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ως μια έμπιστη, έγκυρη και πολύτιμη «πηγή» που έχει ένα σκοπό. Τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής. Η δημοσιογραφική ομάδα, συνεργαζόμενη με το πιο αναπτυσσόμενο digital business agency εργάζεται καθημερινά και πυρετωδώς για αυτό το αποτέλεσμα. Ladies and Gentlemen, frost yourselves…

Χρήσιμα

Get In Touch

Address: Karneadou 23, Kolonaki, Athens, 10675

Phone: +30 698 0944 739

Email: itsmylifestylegr@gmail.com

Website: www.itsmylifestyle.gr

© It's my Lifestyle. All Rights Reserved. Developed By WEB Ocean

Αναζητηση